Az EU tagság révén ránk is vonatkozó EU-s élelmiszertörvény - mely szakaszosan 2005. január 01-től 2007. január 01-ig bezárólag lép hatályba  Az 17/1999 FVM-EüM együttes rendelete az élelmiszergyártóknak
- A 80/1999 GM-EüM-FVM együttes rendelet pedig a vendéglátásban, a közétkeztetésben, a cukrászati és hidegkonyhai termékek előállításában, élelmiszer forgalmazásban írja elő a HACCP- rendszer kötelező bevezetését.

Jó Higiéniai Gyakorlat Az élelmiszer-előállító, vendéglátó helyre, épületre, berendezésre és az eszközökre vonatkozó előírások. (Környezet kialakítása, szociális és egészségügyi létesítmények, stb.)
Az élelmiszer-előállító helyek tisztántartása, karbantartása, tisztítás és fertőtlenítés, rovarirtás és rágcsálóirtás, szennyvízkezelés,
Személyi higiénia
Az élelmiszer előállítással kapcsolatos rendelkezések (csomagolás, tárolás, szállítás)

Mi elvégezzük a jogszabályok szerint elkészített program rovarirtási és rágcsálóirtási  feladatait.

Az eddigi információk alapján az a kép rajzolódott ki, hogy a nagyobb cégek, éttermek, viszonteladók jóval előrébb tartanak a rendszer felállításában mint a kisebb és közepes vállalatok.  fejezet)
A tagállamok egy része még HACCP útmutatóval sem rendelkezik, ami pedig nagyban megkönnyítené a vállalatok, éttermek és egyéb intézmények számára a rendszer bevezetését.
Mindemellett a felügyelő hatóságok sem viszik túlzásba a HACCP rendszer bevezetését elmulasztó cégek megbüntetését.

Asztali nézet